Suntem dealer autorizat REHAU cu o bogata experienta in domeniul Tamplariei si al PVC ului.Clientii nostrii care cumpara geamuri Rehau sunt intotdeuna multumiti de calitatea ferestrelor achizitionate. Geamurile termopan au devenit in ultima vreme o necesitate datorita calitatii si fiabilitatii produselor.

0721 787806

               In sezonul rece , condensul reprezinta una dintre probleme acute cu care se confrunta multi beneficiari de tamplarie termoizolanta. Pentru a evita formarea acestuia, este necesara definirea fenomenului si stabilirea factorilor care genereaza aparitia umiditatii pe suprafata ferestrelor sau a geamului termoizolant. Condensul este determinat de trecerea vaporilor de apa din strare gazoasa in cea lichida , ca urmare a contactului acestora cu partea interioara(mai rece) a peretilor. In zonele afectate este favorizata aparitia ciupercilor de mucegai, concomitent cu deteriorarea finisajului zidariei. Spatiile in care se manifesta cel mai frecvent sunt incintele “umede” : bucatarii, bai, spalatorii etc. , in cadrul carora este prezentata o cantitate mai mare de vapori , in conditiile unei temperaturi ridicate a aerului din camera. Pentru evitarea formarii de condens , specialistii in constructii recomanda montajul , la peretii exteriori ai imobilului a unor straturi de material cu o permeabilitate sporita la vapori. In cazul zidariei la care termoizolatia este dispusa la interior riscul este mai ridicat, deoarece stratul de izolare permite mentinerea umiditatii . Pentru rezolvarea acestei probleme , este indicata realizarea unei “bariere de vapori” impermeabile, pozitionata in zona ce are o temperatura crescuta si prevazuta cu un sisitem de difuziune pentru ventilare. O alta metoda o reprezinta montajul unor pereti speciali (multistrat) , la care materialul permeabil  este pozitionat la exterior. Pentru eliminarea rapida a vaporilor din spatiile afectate de condens, poate fi prevazut un strat suplimentar, amplasat la o anumita distanta de restul termoizolatiei, care va asigura ventilarea suprefetei exterioare a peretelui. Chiar si in sezonul estival , condensul poata sa apara in incaperi speciale , prevazute cu climatizarea artificiala ( sere, saune, piscine acoperite etc.) , locatii in care nu pot fi aplicate solutii de imbunatatire a termoizolatiei.

 

 

2

Surse generatoare de vapori , principala cauza a condensului

 

              In profida utilizarii unor sisteme performante de tamplarie , unii beneficiari reclama aparitia fenomenului de condens, mai ales iarna . O analiza pertinenta a situatiei presupune  identificarea initiala a cauzelor , care pot fi  datorate proiectarii, executiei, montajului, exploatarii sau intretinerii improprii. Lipsa competentei in alegerea ferestrelor potrivite ( mai ales in functie de pozitionarea acestora in planul fatadei) face inutil efortul beneficiarului de a evita consecintele. Executia necorespunzatoare a tamplariei , coroborata cu montajul defectuos sau utilizarea incorecta , pot genera, de asemenea , formarea de condens. Totodata , la ferestrele fabricate cu profile de aluminiu fara bariera termica si amplaste la exteriorul cladirilor, fenomenul de condensare a vaporilor de apa este inevitabil. Condensul poate sa apara pe suprafata mai rece a ferestrei ( atat pe geam cat si pe rame) in momentul in care cantitatea de vapori din cadrul incintei depaseste limita de saturatie a aerului. Totodata , trebuie precizat ca fenomenul nu are legatura cu infiltrarea vaporilor si formarea picaturilor de apa in interstitial dintre foile de sticla ce alcatuiesc geamul termoizolant , acesta fiind o consecinta a executie defectuoase a vitrajului. Principalele motive care genereaza condensul sunt reprezentate de :

Aerul expirat (1-2litri/zi)

Vaporii generati din activitati casnice ( 2 litri/zi)

Prezenta plantelor, amplasarea necorespunzatoare a elementelor de incalzire si a glafurilor , obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele etc.

Vaporii rezulatati din alte cause ( 3 litri /zi)

    Astfel , un metru cub de aer contine , la o temperature de 0 grade celsius , 5 centrimeti cubi de vapori de apa . Daca spatiul este incalzit , cantitatea de apa din aer se majoreaza ( 17 grame la 20 grade Celsius si 30 grame la 30 grade Celsius). In cazul in care aerul devine saturat (avand umiditate relative de 100 % ) nu mai are capacitatea de a retine vapori. De exemplu, intr-o incapere cu o suprafata de 15 mp si o inaltime de 2,5 m ( cu un volum de 38 mc), la o temperature de 23 grade Celsius si o umiditate relativa de 100% in aer se afla aproximativ un litru de apa , sub forma de vapori invizibili. Daca in timpul noptii temperatura scade cu cateva grade Celsius , o parte din vapori se condenseaza pe suprafata geamului sau a cercevelelor / tocurilor. Fenomenul poate sa apara atunci cand umiditatea relativa a aerului este ridicata, iar temperature ferestrelor scazuta. Din ratiuni ce tin de confort si de protectia sanatatii la temperature optima a camerei (23 grade Celsius) acest indicator trebuie sa fie cuprins intre 40% si 70 % . Condensul incepe de la marginea vitrajului , unde pot exista zone etansate necorespunzator, iar circulatia aerului este impiedicata de prezenta unui glaf prea lat situat in zona radiatorului. Deasemenea , in cazul montajului ferestrelor spre partea interioara a peretelui, circulatia curentilor de aer cald este scazuta , iar suprafetele geamului raman neincalzite. In cazul in care interstitiile dintre cercevea si rama sau intre vitraj si bagheta –distantier sunt prea mari , exista posibilitatea scaderii temperaturii ansamblului sub pragul punctului de roua.

3

Modalitati de evitare a fenomenului

     Calculele efectuate de specialisti releva faptul ca primele picaturi de condens apar atunci cand temperatura foii de sticla din interior este de 20grade Celsius , iar a celei exterioare de 10 grade Celsius pentru geamul classic , de 0 grade Celsius pentru vitrajul termoizolant standard si de 15 grade Celsius pentru sortimentul echipat cu sticla Low-E
                Aceste valori sun valabile pentru geamul central al geamului , insa la suprafele dinspre marginile  acestuia fenomenul poate sa apara  la temperaturi exterioare mai mari. Formarea condensului poate fi evitata daca sunt respectate anumite conditii precum:

Folosirea unor profile din PVC cu 3-8 camere de izolare sau de aluminiu cu bariera termica (din clasa 1.0)

Montajul geamurilor termoizolante cu sticla Low-E (de joasa emisiviate ) si cu gaz inert (argon,kripton sau xenon),ceea ce determina o diminuare a pierderii de caldura (-50%). De exemplu , un vitraj astfel echipat , in conditiile unor temperaturi de – 10 grade C la exterior si +20 grade C la interior, inregistreaza pe suprafata sa o temperatura de + 17 grade C , fata de un sortiment obisnuit care are doar +9 grade C ;

Utilizarea , pe conturul ferestrei , a benzii comprimate , care impiedica trecerea umezelii din exterior;

Etansarea riguroasa a tamplariei atat la interior , cat si la exterior;

Aerisirea frecventa a incintei , deoarece ferestrele termoizolante din PVC / aluminiu limiteaza (sau chiar exclude) ventilatia naturala.

       Dupa montajul tamplariei termoizolante,utilizatorii trebuie sa ia in considerare diferentele majore dintre aceasta dintre variantele obisnuite . Tamplaria existenta (din lemn) este, de obicei, neetansa, permitand schimbul permanent de aer. La ferestrele din PVC / aluminiu , acest proces nu mai este posibil , fiind obligatorie aerisirea  repetata a camerei . Exista sisteme ce includ in structura lor instalatii de ventilatie mascate, care asigura un schimb optim de aer, fara a genera curent. In cazul incaperilor orientate spre nord , pe timpul iernii racirea este mai accentuata, fiind obligatorie existenta unor surse suplimentare de incalzire. Deasemenea, diferentele de temperatura dintre camere trebuie sa fie cat mai mici cu putinta , printr-o incalzire uniforma la temperaturi moderate . O diminuare a condensului poate fi obtinuta si prin modificarea circulatiei de aer cald , respective prin dispunerea corespunzatoare a radiatoarelor. Se recomanda o “traversare” a aerului de-a lungul ferestrei, pentru incalzirea uniforma a vitrajului. Cercetatorii de la IFT Rosenheim aduc in discutie influenta “unghiului mort “ . Astfel , daca sunt montate glafuri interioare care acopera caloriferele , se recomanda perforarea pervazurilor, pentru imbunatatirea  circulatiei aerului.

                           Efectele condensului pot fi contracarate :

Alte indicatii pentru eliminarea umiditatii:

Aerisiri intensive de scurta durata , prin care se obtine o reducere a umiditatii relative si o pierdere minima de caldura;

Buna izolare a incaperilor in care se desfasoara activitati generatoare de vapori (baie, bucatarie) si ventilarea frecventa a acestora.

Aerisirea dormitoarelor , in care se acumuleaza cantitati importante de vapori pe timpul noptii , datorate respiratiei.

                     Totodata , caracteristicile tehnice ale sistemelor din care este executata tamplaria influenteaza decisiv confortul beneficiarilor. De aceea , se recomanda ca, la achizitia noilor ferestre / usi , sa se tina cont de anumite aspecte:

Evaluare corecta a raportului calitate/prêt.. Un amsamblu ieftin poate avea defecte ascunse , care influenteaza negative comportarea ferestrei in exploatare;

Evitarea cumpararii de produse second-hand;

Verificarea companiei furnizoare , in sensul detinerii de catre aceasta a certificatului de management integrat al calitatii ISO 9001 ;

Agrementarea tehnica a produselor ;

Garantia acordata tamplariei sa fie pentru o perioada de minimum 3 ani; este necesara si informarea detaliata in legatura cu utilizarea si intretinerea acesteia ;

Solicitarea de informatii despre condens si performantele produsului in legatura cu acest fenomen.

Cere oferta de pret :


Nume: *
Adresa Email: *
Mesaj: *

Contact Info

Pentru ofete si preturi de geam termopan , sau pentru comenzi mari contactati-ne la telefon 0721 787806. Oferim discounturi si eventual plata in rate . Suntem Numarul 1 in Romania in productia de geamuri termopane si oferim garantia serviciilor noastre. Termopane Bucuresti, Termopane Targoviste, Braila, Ploiesti, Galati

Parteneri:

 

 

Proiecte Recente

Link exchange transport mobilier transport marfa mobila Preturi Termopane